Monday, November 24, 2014

Kenduri

Saya dan keluarga termasuk bapa dan mak mertua menghadiri kenduri di Pusat Pendidikan Al Barakah. Biasa dengar? Inilah pusat pengajian yang dikendalikan oleh Ustaz Kazim Elias. Sebenarnya kenduri ini merupakan kenduri kahwin anak saudara Ustaz Kazim. Jemputan yang hadir sangatlah ramai. 


Dengan kawasan yang luas dan pelbagai kemudahan yang ada di pusat ini, kenduri menjadi sangat meriah dan selesa untuk semua tetamu. Masa kami sampai orang tidak begitu ramai lagi. Majis diserikan dengan alunan marhaban oleh kaum ibu.


Goodie bag pun best, ada kismis sekotak besar di dalamnya.


Ustaz Kazim diserbu oleh para jemputan untuk bergambar.



Tempat makan jemputan yang hadir.


Tempat makan pengantin.


Paling best ada cendol dan aiskrim!


Anak-anak seronok dapat makan aiskrim. Ulang makan 2-3 kali.


Saya pula, ulang makan cendol. Makan sepuashati!


Abah ambil kesempatan untuk bersalaman dan bergambar dengan Ustaz Kazim.


Saya pun nak tumpang sekali jugalah.


Ini budak orang makan nasi, dia makan plastik.


Antara VIP yang hadir adalah Menteri Besar Perak.



Antara kenduri yang best pernah saya hadiri. Sebabnya, kawasan luas jadi tempat duduk untuk tetamu selesa. Ditambah dengan makanan yang sedap dan pelbagai. Oh, teringat-ingat cendol!

Planner 2015

Belum pun masuk tahun 2015, saya sudah membeli planner untuk saya gunakan pada tahun depan. Saya memang suka merancang sesuatu awal-awal. Senang bagi saya bila ada planner ni.


Biasanya dalam planner saya masukkan siap-siap tarikh cuti umum, cuti sekolah, tarikh lahir anak-anak dan suami, tarikh ulangtahun perkahwinan. Senang nak rancang percutian. Bila ada temujanji anak untuk berjumpa doktor atau cucuk (ini untuk Hafiy) pun saya masukkan juga. Jadi tak adalah yang terlupa, maklumlah semua perkara perlu ingat.

Kawan-kawan biasa pakai planner?

Dating!

Dating sempena.....tak ada sempena apa-apa. Saja menghabiskan masa berdua. Maklumlah di rumah sibuk dengan hal anak-anak sampai kadang-kadang nak bersembang lama pun susah. Jadi, keluarlah kami dating berdua sambil makan dengan tenang dan sembang-sembang.

Gila gigih nak ambil gambar berpegangan tangan. 


Ada yang bertanya, cincin barukah? Itu cincin kahwin, sudah hampir 10 tahun usianya. Nasib baik masih lagi muat dipakai walaupun badan sudah tidak lansing lagi.


Ini untuk saya.


Ini untuk si dia.


Syukur atas nikmatnya.

Pekan Rabu

Perjalanan dari rumah saya ke Pekan Rabu lebih kurang 1 jam setengah. Sedap jugalah dapat tidur sepanjang perjalanan. Letih, maklumlah ada anak kecil. Jadi tidur di dalam kereta sambil memangku anak sudah menjadi perkara biasa.

Kami ke Pekan Rabu sebab Huzein ada kerja sedikit di Alor Setar. Jadi dapatlah singgah sekejap di Pekan Rabu. Bangunannya sudah nampak usang. Kalau dicat cantik-cantik mungkin lebih menarik. 


Sebelum ronda-ronda, kami makan dulu. Ramai juga orang makan di sini. 




Lepas kenyang, kami masuk ke kompleks Pekan Rabu. Wah, rambang mata dibuatnya! Benda yang jarang-jarang jumpa pun ada dijual di sini. 




Bukan kata barang, makanan yang dijual pun pelbagai. Paling banyak adalah makanan tradisional macam dodol, serunding, cakar ayam, pekasam dan macam-macam lagilah.




Sibuk ibu nak bergambar dengan abah. Sayangnya gambar kelabu asap *nanges*


Baju-baju pun banyak. Siap duit sajalah kalau datang ke sini.


Tak banyak yang kami beli di sini. Malas lama-lama di sini sebab cuaca panas yang amat. Tapi, elok saja kami masuk ke dalam kereta  hujan turun dengan lebatnya.



Kalau ke Alor Setar, jangan lupa singgah di sini ya!

Hari Raya Haji Itu

Cerita lama, baru sekarang nak update. Saya sangat sibuk dengan kerja di tempat baru sampai tak sempat nak update blog. Jadi, lepas sapu sawang mari kita bercerita tentang perkara lepas-lepas. 

Sambutan Hari Raya Haji kali ini biasa-biasa saja. Yang seronoknya pergi ke masjid tengok orang kampung bekerjasama untuk program korban. Saya bawa anak saudara bersama. Maka jadilah saya mak dengan anak yang ramai. 


Atuk and the geng. Atuk sibuk tolong lapah lembu masa kami sampai di masjid.


Di hadapan masjid ada orang sibuk lapah kepala lembu. Sedikit seram, jadi tak berani nak tengok dekat-dekat sangat.



Di belakang masjid, orang sibuk bahagi-bahagikan daging korban.



Kami sibuk melihat-lihat sahaja.


Budak kecik yang semakin besar.


Hobi Hafiy sekarang adalah hisap jari. Asal ada peluang saja mesti jari masuk dalam mulut.


Boring tengok orang potong lembu, saya ajak makan cendol yang dijual di dalam kawasan masjid juga.


Sementara tunggu cendol siap, muka masing-masing macam boring saja.


Hana makan cendol.


Cuaca panas. Nasib cendol menyelamatkan keadaan. Lepas makan terus pulang. Alhamdulillah.

Friday, October 10, 2014

KidLand Penang

Saya ambil cuti untuk Hari Raya Haji sehingga 7 Oktober 2014. Memandangkan hari tu Haziq dapat cuti sekolah tambahan, saya dan Huzein bawa anak-anak bersukaria. Huzein terlintas nak bawa mereka ke KidLand Penang. Maka pergilah kami ke Prangin Mall.

KidLand Penang ni lebih kurang Kidzania. Tempatnya kecil sendikit tapi oklah untuk beri pengalaman pada anak-anak. Untuk harga tiket masuk ke KidLand ni boleh semak di website mereka.

Memandangkan kami pergi pada hari bekerja, jadi orang tak ramai. Jenuhlah anak-anak bermain. 



Konsep KidLand ni lebih kurang macam Kidzania juga. Kanak-kanak akan diberi duit untuk dibelanjakan. Mula-mula kena pergi ke bank dulu untuk ambil duit.



Duit di KidLand dipanggil Kid Moni.


Percubaan pertama adalah menjadi ahli Bomba.




Hafiy tidur masa ni, memang masa dia tidur. Lagipun sudah kenyang makan.


Itu dia, percubaan memadam api. Api bukan api betul tapi nampak macam betul. Lama jugalah menyembur tapi api tak padam-padam pun.




Next, jadi doktor pula.



Doktor Hana yang comel. Menyenget posing.



Menyelamat orang sakit tapi masih lagi boleh gelak-gelak. Kalau betul-betul ni mesti sudah kena saman.


Lepas habis kerja dapat gaji.


Hafiy sudah bangun. 


Science Lab di tingkat atas. Masa ni rasa macam dah malas nak tengok apa yang anak-anak buat. Saya tunggu di luar sambil main-main dengan Hafiy. 


Lepas aktiviti di Science Lab, anak-anak tengok 5D movie. Tengok movie kena bayar duit. Bayar guna Kid Moni.


Ahli Muzik.



Sedikit panduan berkenaan Kid Moni. Sebelum buat satu-satu aktiviti, tengok dulu  papan tanda macam ni. Di sebelah pekerjaan ada dinyatakan sama ada akan dibayar gaji (tanda +) atau perlu buat bayaran (tanda -).


Anak-anak beratur nak naik keretapi. Memandangkan ruang kecil, jadi adalah 6-7 pusingan keretapi ni berjalan.




Budak Hafiy yang semakin boring sebab kena tunggu saja. Hafiy tunggu besar nanti ibu bawa datang main-main dekat sini ok.


Di tingkat atas juga ada disediakan cafe. Tapi kami tak makan di sini sebab macam tak berapa best saja makanannya.


Hadif sakan main game. Kalau boleh nak ulang main banyak kali.


Jadi polis pula.





Hafiy suka duduk atas papan gelongsor ni. Mungkin sebab lampunya berkelip berwarna-warni.


Next, jadi ahli silap mata.


Hadif yang bosan bila diminta bergambar.


Sambil ambil gambar pun dia membebel.


Hana saja yang baik hati, senyum saja bila gambar diambil.


Comelnya anak ibu ni.


Saya di luar kedai make-up. Di sini boleh make-up, buat tatoo dan buat kuku.


Sesambil layan Hafiy main.


Teruk beno expresion muka makcik!



Hana bersedia untuk dimake-up.




Masa ni Haziq dan Hadif masuk ke konti radio. Mereka ditemuramah oleh DJ Radio. Satu KidLand dengar Haziq dan Hadif bercakap.



Make-up dah siap. Suka bukan main. Hmm....nak kena ajar Hana ni pakai tudung kemas-kemas sikit.


Next Hana pergi masak dorayaki. Haziq dan Hadif hilang entah ke mana.



Lepas masak boleh makan. Minta sikit pun tak layan.


Hafiy tidur untuk kali keduanya selepas kenyang minum susu.


Bila Haziq dan Hadif datang terus saya ajak semua balik. Perut sudah berkeroncong, jomlah kita pergi makan. 

Yang tinggal di sekitar Penang bolehlah bawa anak-anak ke sini. Mungkin KidLand tak sehebat Kidzania tapi sekurang-kurang mereka akan berseronok di sini dan merasai pengalaman baru.