Tuesday, April 7, 2015

Roti Bakar Telur Meleleh Chef Abah

Roti bakar telur melelah antara yang famous sekarang di tempat saya. Biasa tengok orang jual di pasar malam tapi tak pernah beli. Baru-baru ini saya ke Zawara Sg. Petani. Berdekatan situ ada orang jual roti bakar telur meleleh. Huzein dan anak-anak lepak sambil makan sementara saya shopping di Zawara.

Anak-anak suka betul, sedap kata mereka. Memandangkan roti bakar ini senang sangat nak buat, Huzein decide untuk buat sendiri di rumah.

Roti yang kami pakai adalah Roti Benggali. Jom beli Roti Benggali!


Kami beli Roti Benggali dari van yang biasa menjual di belakang Mydin Bertam. Roti dijual kosong ataupun bersama dengan planta/kaya. Kami beli yang kosong.

Pagi esoknya bermulalah tugas Chef Abah menyediakan roti bakar telur meleleh.


Inilah rupanya roti bakar telur meleleh versi Huzein. Anak-anak memang suka. Kalau abahnya yang masak memang puji melambung. I is jeles! Sekian.

Eh! Tapi memang sedap pun. Terima kasih. 

Friday, March 20, 2015

Al-Kisah Handbag

Sudah setahun lebih saya puasa dari membeli handbag. Pembelian terakhir adalah Coach Park Metro Signature. Beli masa sale Krismas tahun 2013. Jadi dapat beli dengan harga yang sangat murah dari harga yang sebenar.


Beg inilah yang saya lenjan hari-hari ke tempat kerja. Ada beg lain tapi senang pakai beg ini sebab besar.

Baru-baru ni macam terberkenan dengan beg dari Michael Kors ini. Rekabentuk cantik dan sesuai sangat bawa pergi kerja. 


Tapi harga, pergh..... rasa sayang pula duit nak keluarkan untuk beli. Lagipun warna hitam, hitam is boring. Kononlah, sebab nak pujuk hati sendiri. 

Ok, next!

Tiba-tiba tersuka pula dengan beg designer tempatan pula. Harga pun lebih murah dan cantik juga!

Kiri: Sofina 3 by Vivy Yusof (RM179)
Kanan: Soho - Sometime for Poplook (RM119)


Setelah ditimbang-tara, akhirnya saya membuat keputusan untuk membeli Sofina 3. Kenapa warna biru? Sebab saya belum pernah ada handbag warna biru lagi.

Cuba tengok harga yang saya perlu bayar selepas ditolak diskaun. Wow, rasa berbaloi pula. Tak sabar tunggu beg ni sampai. Lambat lagi nak dapat sebab beg ni pre-order. Hujung bulan Mei baru dapat. 


Kalau sesiapa yang teringin juga Sofina 3 bolehlah beli di Fashion Valet atau di Sometime. Pre-order dibuka sehingga 22 Mac 2015, Ahad ini saja. Ada 6 warna yang boleh dipilih. Selamat membeli. 

Monday, March 2, 2015

Hadiah

Sebenarnya hampir 2 bulan saya sibuk dan tak sempat nak layan apa-apa pun contest. Tapi ada juga sedikit rezeki untuk saya.

Tiket wayang dari Pallas.


Tiket wayang lagi dari Shokubutsu.


Yang ini best, menang Grand Prize untuk peraduan anjuran Vanish. Dapatlah voucher bernilai RM500. Rezeki untuk anak-anak beli barangan Swan.


Ok, itu saja. Bila nak rajin masuk contest semula tak tahulah. Letih kerja, balik rumah letih menguruskan rumah pula. Nak belek borang contest pun tak sempat.

Friday, February 27, 2015

Resepi Kerabu Manggaku?

Hari ni tiba-tiba jadi rajin nak check berapa duit ada dekat Nuffnang. Dan tiba-tiba terperasanlah dekat bahagian Refferals tu keluar website http://www.healthworks.my/healthier-malaysian-recipes.

Oh, kenapa ya?


Bila buka baru tahu ada satu artikel berkenaan 10 resepi sihat di Malaysia terselit Resepi Kerabu Mangga saya. 


Waduh-waduh, malu pun ada. sebabnya saya bukanlah pandai sangat memasak. Kadang-kadang nak masak pun saya buka buku resepi yang ada dekat rumah ataupun google cari resepi.

Apa-apa pun terima kasihlah. Wah, terus bersemangat nak memasak!

Saya Sudah Setahun!

Pejam celik pejam celik sudah setahun umur Hafiy Jazmi. 16 Februari lepas cukuplah setahun buah hati saya ni. Alhamdulillah. Dengan keletah Hafiy yang comel dan menceriakan, dia memang menjadi tumpuan semua. Kadang-kadang dia pun rimas asyik dikerumuni oleh abang-abang dan kakak. Ada masa dia pun tunjuk taring juga. 

Gelagat Hafiy mendodoikan Iron (nama kanggaaro ini Iron; sempena Ironman) suruh tidur. 


Lepas tu Hafiy pula dipaksa tidur.


Hafiy dan mulut di jari berpisah tiada. Memang sudah jadi tabiat Hafiy masuk jari dalam mulut.


Semoga terus membesar dengan sihat dan jadi kesayangan semua. Amin.

Sarapan Di Airport Sebelum Pulang

Alhamdulillah, percutian kami berjalan dengan lancar. Akhirnya masa untuk pulang. Tak seronok sebab kena masuk kerja balik.

Pagi-pagi lagi dalam jam 7.30pagi kami sudah bertolak ke lapangan terbang. Flight balik jam 10.00pagi tapi kami saja pergi awal sebab nak makan dulu di sana. Cari punya cari tempat makan, akhirnya kami decide untuk makan di Lavender. 


Sementara tunggu makanan sampai, wefie sekeping dua dulu.



Kopi Huzein, pergh...ada love lagi.


Anak-anak yang seronok pergi bercuti. Lepas ni kena rajin belajar. Kalau rajin, boleh bawa bercuti lagi.



Haziq pun sibuk nak ambil gambar dengan makanan dia.


Gambar ni lawak, Hadif bergaya seolah-olah nak makan Haziq dengan garpu. Ganasnya!


Ini saya punya. Sedap! Nama sudah tak ingat sebab main order dari menu yang ada.


Hadif, bukan main lagi dia. Padahal dalam pinggan tu separuh saya yang habiskan.


Ini Huzein punya, bihun goreng. Tekak melayu.


Harga makanan di sini, jangan ditanya harganya. Boleh tahan mahal, maklumlah di airport. Sekali-sekala bolehlah.

Lepas makan terus naik flight balik ke Ipoh. Bye-bye Johor!

Singgah Di Restoran Jom Singgah Selalu

Ini adalah antara restoran yang terkenal di Johor. Pulang dari USS, kami makan malam di sini. Orang memang ramai dan makanan pun pelbagai.




Jom order.




Kacang dan otak-otak memnag tak order tapi akan diletakkan di atas meja. Kalau makan baru kena bayar.


Antara yang kami pesan, Lai Chee Kang.


Dim Sum boleh tahan sedapnya. Hana Alesya terlentok mengantuk. Dim Sum sedap pun buat tak tahu.


Kami makan nasi. Lauk yang kami pesan adalah sup daging, udang butter dan ayam lemon.


Hadif pun lentok baik punya. Tak makan pun di kedai. Saya tapaukan nasi ayam untuk makan di bilik.



Saya pun tak tahu apa makanan yang istimewa di Restoran Singgah Selalu. Cuma pesan ikut tekak rasa nak makan apa. Lagipun tengah lapar, semua pun rasa sedap dan makan sampai licin.