Wednesday, April 29, 2015

Hafiy Yang Sibuk

Sejak pandai tengok dan tiru apa yang orang lain buat, bukan main lagi budak kecik ni. Sekali saja dia tengok kakaknya Hana Alesya buka laci dan ambil baju terus dia pun pandai buka laci. Buka laci dan punggah semua baju kakaknya.

Nangis ibu tengok. 


Ini antara aktiviti Hafiy di rumah. Dia dah tahu mainan dia semuanya ada dalam bakul. Kalau beri sebakul, harus dipunggah semuanya. Lepas tu pilih yang mana dia suka nak main. 


Bahagia betul hidup! Macam sibuk sangatkan? Sibuk main dan bagi Ibu sibuk kemas rumah.

Nangis lagi bila Ibu tengok.

Al Medina Moroccan Restaurant

Rasa macam lama sangat tak makan sedap-sedap di luar bersama family. 

Restoran Al Medina Moroccan Restaurant terletak di Tanjung Bungah berdekatan dengan Rose Garden. Terletak betul-betul tepi jalan, jadi tak susah sangat nak cari. 

Macamana kami boleh tiba-tiba nak makan di sini? Sebenarnya Huzein beli voucher dari Groupon. Saja nak try masakan dari Morocco pula.


Ini suasana di luar restoran.



Di luar adalah restoran Rose Garden.


Ini dekorasi di dalam restoran.






Makan-makan dimulakan dengan sup. Sup tomato dengan campuran sedikit rempah. Tak sedap! Anak-anak pun tak suka. Jadi terpaksalah ibu dan abah habiskan supaya tidak membazir.


Sesambil makan sambil layan Hafiy.


Makanan utama sudah sampai. Nasi kabsa bersama salad dan kebab. Boleh tahan saja rasanya.



Kami di jamu dengan air teh ais limau.


Secara keseluruhannya, makan di sini biasa-biasa saja. Tak sedap sangat. Boleh tak nak review macam ni...hahahaha.

Nasib baik ada Hafiy yang menceriakan suasana. Muka comot dengan makanan pun masih nampak comel!





Geram tengok gelagat dia. Rasa macam nak gigit pipi tu.

Ada juga pelanggan Cina yang baru datang. Agaknya mereka pun beli voucher dari Groupon macam kami sebab makanan yang dihidangkan sama saja.


Lepas makan boleh balik. Sebelum balik ambil gambar sekeping dua. Macam-macam gaya anak-anak saya beri.



Ok, jomlah balik.

Tuesday, April 28, 2015

Karnival Kreativiti & Science4U 2015 Zon Utara

Hari minggu, aktiviti bersama keluarga kalau boleh nak pilih yang percuma tapi menyeronokkan. Maklumlah zaman sekarang semuanya pakai duit.

Jadi bila nampak poster berkenaan Karnival Kreativiti & Science4U, terus plan bawa anak-anak ke sini. Memang seronok. Paling penting percuma dan dapat banyak hadiah. 


Sampai saja, tengok bagaimana puting beliung terjadi.



Juga, bagaimana awan terbentuk.


Roket.



Semangat tengok apa tu?



Alat pengesan.


Anak-anak sibuk belajar, ibu dan Hafiy sibuk posing.


Gigih buat teka silangkata. Last-last give up sebab soalan susah sangat. Semuanya pasal Sains. Tak dapat sudahkan pun masih dapat hadiah.


Suka sebab dapat lencana ni.


Ini antara hasil inovasi dari sekolah yang masuk pertandingan rekacipta.


Tengok wayang berkenaan angkasa lepas dalam tempat ni. Saya saja yang tak turut serta sebab dukung Hafiy.



Lepas tu boleh cuba macam-macam permainan berasaskan sains. Lagi seronok sebab dapat hadiah.





Wah, bukan main test naik kereta lumba.



Siap dengan aksi posing lagi si Hana ni.

Lepas habis melawat terus bergegas ke kenduri pula. Salah satu aktiviti yang seronok (makan sedap siapa tak suka) dan free juga.

Tuesday, April 7, 2015

Roti Bakar Telur Meleleh Chef Abah

Roti bakar telur melelah antara yang famous sekarang di tempat saya. Biasa tengok orang jual di pasar malam tapi tak pernah beli. Baru-baru ini saya ke Zawara Sg. Petani. Berdekatan situ ada orang jual roti bakar telur meleleh. Huzein dan anak-anak lepak sambil makan sementara saya shopping di Zawara.

Anak-anak suka betul, sedap kata mereka. Memandangkan roti bakar ini senang sangat nak buat, Huzein decide untuk buat sendiri di rumah.

Roti yang kami pakai adalah Roti Benggali. Jom beli Roti Benggali!


Kami beli Roti Benggali dari van yang biasa menjual di belakang Mydin Bertam. Roti dijual kosong ataupun bersama dengan planta/kaya. Kami beli yang kosong.

Pagi esoknya bermulalah tugas Chef Abah menyediakan roti bakar telur meleleh.


Inilah rupanya roti bakar telur meleleh versi Huzein. Anak-anak memang suka. Kalau abahnya yang masak memang puji melambung. I is jeles! Sekian.

Eh! Tapi memang sedap pun. Terima kasih. 

Friday, March 20, 2015

Al-Kisah Handbag

Sudah setahun lebih saya puasa dari membeli handbag. Pembelian terakhir adalah Coach Park Metro Signature. Beli masa sale Krismas tahun 2013. Jadi dapat beli dengan harga yang sangat murah dari harga yang sebenar.


Beg inilah yang saya lenjan hari-hari ke tempat kerja. Ada beg lain tapi senang pakai beg ini sebab besar.

Baru-baru ni macam terberkenan dengan beg dari Michael Kors ini. Rekabentuk cantik dan sesuai sangat bawa pergi kerja. 


Tapi harga, pergh..... rasa sayang pula duit nak keluarkan untuk beli. Lagipun warna hitam, hitam is boring. Kononlah, sebab nak pujuk hati sendiri. 

Ok, next!

Tiba-tiba tersuka pula dengan beg designer tempatan pula. Harga pun lebih murah dan cantik juga!

Kiri: Sofina 3 by Vivy Yusof (RM179)
Kanan: Soho - Sometime for Poplook (RM119)


Setelah ditimbang-tara, akhirnya saya membuat keputusan untuk membeli Sofina 3. Kenapa warna biru? Sebab saya belum pernah ada handbag warna biru lagi.

Cuba tengok harga yang saya perlu bayar selepas ditolak diskaun. Wow, rasa berbaloi pula. Tak sabar tunggu beg ni sampai. Lambat lagi nak dapat sebab beg ni pre-order. Hujung bulan Mei baru dapat. 


Kalau sesiapa yang teringin juga Sofina 3 bolehlah beli di Fashion Valet atau di Sometime. Pre-order dibuka sehingga 22 Mac 2015, Ahad ini saja. Ada 6 warna yang boleh dipilih. Selamat membeli.