Thursday, August 27, 2015

Petik Rambutan Di Kampung

Balik ke kampung di Ipoh, buah rambutan memang tengah masak ranum. Maka bekerja keraslah kami anak-beranak memetik rambutan.

Haziq tolong Opah ambil rambutan di kawasan dalam rumah.




Hadif tolong Atuk di luar kawasan rumah.



Rajin betul anak-anak ibu ni.




Hafiy mengempeng dengan abahnya.


Tengok tu, memang sedap rambutan tanam sendiri ni sebab dapat makan terus.



Hana dan Hafiy.


Hafiy, Hana dan Umar main-main di depan rumah.



Wah, Umar pun nak rajin jugak!


Hana main kamera, semua gambar diambilnya.


Termasuklah gambar maksu yang belum mandi tapi pakai tudung glamour gitu.


Seronoknya balik kampung!

Update Hadiah Skit

Memandangkan sejak dari bulan puasa kurang sangat masuk contest, jadi hadiah yang diterima adalah 2-3 ketul sahaja.

Jaket Mat Kool. Rugi pula rasanya bila hantar 1 entry saja. Kalau tidak boleh anak-anak dapat seorang 1.


Periuk mahal dapat dari contest Prego AEON. Kawan-kawan ramai yang sudah pergi collect. Saya tak dapat SMS. Nasib baik penganjur sudi poskan hadiah kepada saya. TQ Joan.
Gambar periuk lupa nak ambil.


Ini pen yang di redeem dari Program Penebusan Go Jer Nescafe. Dapat banyak. Jadilah. Sesuai untuk tulis-tulis borang contest.


Ini hadiah tiba-tiba saja dapat daripada Dutch Lady. Besar kotaknya. Hadiah Hari Raya dari Dutch Lady. Di dalam kotak ada set pinggan mangkuk jenama Claytan dan juga sebungkus susu Dutch Lady.




Hadiah blender yang sangat sesuai untuk buat jus daripada majalah keluaran Karangkraf. Tak dapat surat, tiba-tiba saja hantar blender ini. Terima kasih.


Ok, itu saja. Bila hadiah besar nak mai?

Wednesday, August 26, 2015

Edisi Makan-Makan Meraikan Kejayaan

Malam itu, semasa balik ke Ipoh, kami keluar makan beramai-ramai. Ini sempena meraikan Birthday dan juga selesainya pengajian Huzein. Kami ke Restoran Hadramaout Paradise untuk mencuba makanan Arab di sini. Tempahan tempat telah dibuat awal oleh adik ipar saya.

Bila sampai saja terus belek menu. Order cepat-cepat sebab perut sudah lapar.




Hana Alesya, Umar (anak saudara saya) dan Opah.


Hadif dan Haziq.



Yati (adik ipar saya), Atok dan Hana Alesya.


Hafiy yang riang ria tak sabar nak makan nasi Arab.


Eh, pandai pulak Haziq selfie.


Makanan sudah sampai. Kami order hidangan campuran nasi Arab (ada nasi Mandy, Kabsa dan entah apa lagi nasi dalam tu). Dihidangkan bersama dengan ayam dan kambing.



Kebab dan kentang goreng.


Roti arab (sudah lupa namanya). Saiz berganda besarnya dari roti canai.


Salad Arab. Ada macam-macam dalam tu termasuk timun, tomato, epal, buah zaiton dan capsicum.


Sebelum makan, Ustaz Hadif bacakan doa dulu.


Tunggu apa lagi, jom menjamu selera.



Makan memang sedap-sedap terutamanya nasinya. Hadif yang sudah makan pun bertambah-tambah makan. Hafiy pun makan banyak.

Makan-makan ini juga untuk meraikan Haziq dan Hadif yang masing-masing dapat nombor 1 dalam peperiksaan di Pra-Tahfiz. Semoga dapat kekalkan prestasi.

Sebelum balik, kami bergambar kenangan di luar restoran.



Dapatlah semua bergambar sekali lepas seorang staf di situ baik hati offer untuk ambilkan gambar.



Kalau berminat untuk makan di sini boleh buat tempahan di nombor di bawah.



Little Star On Stage

Pada 15 Ogos 2015, bertempat di Mydin Bertam telah berlansung program Little Star On Stage untuk pelajar-pelajar di Rangkaian Tadika Khalifah Intelek dan Pra-Tahfiz Iman. Jadi Haziq dan Hadif turut serta dalam program tersebut. Penuh sesaklah Mydin Bertam dengan kehadiran ibubapa yang ingin melihat persembahan anak-anak.

Acara dimulakan dengan ucapan Pn. Atikah (lupa nak ambil gambar) dan juga ucapan daripada wakil Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang.



Hadif dan kawan-kawan bersedia untuk persembahan.



Haziq dan kawan-kawan berkumpul di kawasan lain di dalam Mydin Bertam sebab persembahan dia lambat lagi.



Pengacara majlis boleh tahan bergaya.


Ramai ibubapa yang hadir memberi sokongan.


Saya dan Hafiy yang terlebih riang. Bak kata Huzein, terlebih makan Kit-Kat.



Acara bermula, jadi kami tumpukan perhatian ke tengah pentas.


Persembahan dimulakan dengan tarian dan nyanyian pelajar Tadika 6 tahun.


Sukanya dia orang ambil gambar.


Persembahan Hadif adalah persembahan kedua. Masa ni baru naik ke pentas.



Bersedia untuk persembahan.


Hadif offer diri untuk pegang mikrophone. Bukan main lagi kuat suaranya menyanyi. Hadif dan kawan-kawan menyanyikan lagu berkenaan Khalifah Al-Rasyidin.


Persembahan Haziq no. 4. Masa ni dia sudah berjalan ke tepi pentas untuk bersedia.


Persembahan no. 3 adalah Tarian Zapin oleh pelajar 5 tahun. Comel saja tengok mereka menari.


Habis tarian, Haziq dan kawan-kawan naik ke pentas. Persembahan Haziq dan kawan-kawan adalah lagu Al-Nuraa (nyanyian asal Mawi & Hazama feat Daly Filsuf)




Selesai persembahan kami terus cabut tak tunggu habis semua persembahan sebab nak balik ke Ipoh.