Wednesday, July 23, 2014

Baju Raya 2014

Wah, mentang-mentanglah sudah masuk minggu akhir puasa. Sibuk nak cerita pasal baju raya pulak.

Terbaca artikel di dalam suratkhabar The Star di bawah.



Kebetulan baju raya kami tahu ini memang warna hijau. Baju anak-anak saya, saya beli sebelum bulan puasa lagi. Beli awal-awal sebab tak payah bersesak dan berebut dengan orang lain. Lagipun beli awal senang nak dapatkan warna yang sedondon dan saiz semua yang saya nak, masih ada.

Baju kasual saya beli lagi awal. Lepas habis pantang bersalinkan Hafiy terus pergi beli. Itupun beli tak banyak sebab kebanyakkan baju yang beli di Australia ada yang belum pakai.


Baju saya dan Hana Alesya haruslah sedondon. Beli kain dan hantar ke tukang jahit. Baju pun biasa-biasa saja, tanpa manik merelip-merelap.


Selesai satu bab. Itu belum masuk bab duit raya, kuih raya, pek baju untuk balik kampung beraya dan macam-macam lagilah. Biasalah jadi ibu, semua perkara kena fikir. Patutlah saya rasa uban di kepala makin banyak.

Tuesday, July 22, 2014

Jom Makan Pop Pop!

Al-kisah anak-anak, kalau ke Pasar Ramadan mesti sibuk nak beli bunga api atau mercun pop pop. Biasanya saya tak layan sebab harganya boleh tahan mahal. Baik beli makanan.


Tapi, semalam bila singgah di Pasar Ramadan saya terbeli juga mercun pop pop ni. Harga 3 kotak RM2.00. Saya kata pada anak-anak, nanti buka puasa makan pop pop ni ye ....... (sambil menjeling gitu).

Anak-anak sikit pun tak faham saya perli mereka. Janji dapat apa yang dihajati. Aduhai anak!

Monday, July 21, 2014

Baju Frozen

Ini budak sangat ciwi dapat pakai baju Frozen. Kalau boleh hari-hari nak pakai baju Frozen. Tapi malangnya ibu beli satu saja.


Nak dapatkan sehelai pun punyalah payah. Baju Frozen ni cepat saja habis, lebih-lebih lagi kalau saiz besar. Nanti ada rezeki ibu beli lagi sehelai. Sehelai saja lagi tau, sebab ibu tengah puasa shopping sampai bulan 11. Langkah penjimatan!

Cantik Dan Wangi Selalu

Cantik dan wangi selalu menjelang Hari Raya Aidilfitri. Kononnyalah.....

Sebenarnya nak berkongsi cerita tentang hadiah yang saya dapat kebelakangan ini. Walaupun tak banyak, tapi hati masih berbunga gembira bila ada bungkusan dihantar ke rumah.

Set hadiah Safi Rania Gold ini saya dapat dari majalah Seri Dewi & Keluarga. Saya tengok pengumuman nama pemenang di dalam majalah. Ingatkan mereka akan hantar surat, rupa-rupanya terus hantar hadiah. Selesai satu masalah nak pergi ambil hadiah di pejabat Karangkraf.


Bedak Ronasutra dari majalah Pa&Ma. Juga terus di hantar ke rumah, tanpa surat. Bedak ni best, tapi yang dulu menang pun pakai tak habis lagi.


Magic Pencil Earphones dari Peraduan Cornetto. Dapat 2 atas nama saya dan Huzein.


Produk Truveno ini saya dapat dari peraduan majalah Her World. Apa fungsi vitamin ini pun saya kurang pasti sebab belum sempat baca habis.


Syampu dan conditioner Aveda dari majalah Shape. Baunya kurang enak sebab bau herbanya sangat kuat.


Produk Clinelle bernilai RM200.00 dari majalah Her World.


Produk Silky Girl/SG Men dari majalah Eh! Begini punya banyak minyak wangi, tak wangi juga tak tahulah.



Amacam, boleh cantik dan wangi selalu tak kalau dapat hadiah macam ni?

Wednesday, July 9, 2014

Sukan Khalifah Intelek 2014

Sukan berlansung sebelum bermulanya bulan puasa. Tak sempat nak cerita awal-awal. Bulan puasa kali ini sedikit sibuk dan letih.

Acara seperti biasa dimulakan dengan perarakan oleh semua pasukan yang mengambil bahagian. Tahun ini Hadif berada di dalam pasukan oren dan Hana Alesya pasukan merah. 



Selesai acara perarakan, saya terus duduk ditempat duduk penonton. Cuaca panas terik walaupun masih awal pagi.


Anak-anak 3 tahun sudah bersedia untuk acara pertama dimulakan iaitu acara kutip bola.



Hadif lepak di khemah pasukan oren bersama dengan kawan-kawan.


Hana Alesya bersedia untuk acaranya bermula. Sempat lagi buat 'peace' ke arah kamera.




Ibu gigih bawa Hafiy tengok Hana bersukan di tengah panas. Hafiy mengantuk, tak nak duduk diam. Asyik merengek saja.



Habis acara terus kembali ke khemah.


Hafiy asyik merengek, sudahnya saya naik balik ke tempat duduk penonton. Letak Hafiy di dalam ring sling. Terus dia tidur.


Khemah pasukan merah.


Hana lepak dengan kawan sambil bergosip.



Hafiy bangun. Saya sibuk bergosip dengan kawan-kawan sekerja yang juga menghantar anak ke tadika yang sama.


Ini khemah pasukan oren, pasukan Hadif.


Hana dan kawan-kawan main belon Frozen. Mahal harganya, satu RM5.00. Jangan harap saya nak beli. Sebab kalau beli satu dekat Hana, harus beli juga untuk Hadif dan Haziq. Baik makan nasi ayam.




Bila tiada acara yang melibatkan Hadif, dia datang ke tempat saya dan Hafiy. Sempat lagi kami bergambar dari jauh.



Lepas tu turun semula ke khemah untuk bersiap sedia untuk acara seterusnya.



Nampak begitu bersungguh-sungguh Hadif ni.











Sorakan kemenangan!


Acara yang melibatkan Hana pula.









Next, Hadif.




Gambar ni memang cute! Hadif sibuk berbincang taktik untuk menang dengan kawannya. Aiman sempat lagi buat aksi 'best' ke kamera.



Acara bermula. Hadif memang bersungguh-sungguh. Siap buat aksi bergolek lagi.



Cikgu Atikah sampai tergelak tengok dia.




Lepas berlari terus lepak dengan Cikgu Fatin.


Best! Teror tak saya lari?


Hafiy yang boring.


Hadif mewakili kawan-kawan mengambil hadiah.


Seronoknya dia!


Sebelum balik, ambil gambar dulu bersama dengan hadiah masing-masing. Masing-masing punyalah seronok. Siap buat macam-macam aksi lagi.





Macam-macam gelagat anak-anak saya. Kadang-kadang nak marah pun tak jadi.








Ok, sudah-sudahlah tu. Kejap lagi abah mesti bising sebab masa ni saya yang ambil gambar. Huzein di dalam kereta menunggu kami semua bersama Hafiy. 

Tahun depan, Hadif sudah naik darjah 1. Tinggal Hana Alesya sajalah yang masih dia tadika. Ada lagilah kesempatan untuk kami datang tengok sukan.