Wednesday, February 12, 2014

Anak Abah

Hana Alesya memang anak abah. Sangat manja dengan Huzien. Dari kecil lagi dia suka sangat tidur atas perut Huzein. Sampailah sekarang, kalau tidur malam mesti nak tidur dengan abahnya. Kadang-kadang demand suruh peluk dan tak boleh pusing muka ke arah lain. Sambil tidur pun muka kena mengadap dia. Punyalah manja! Kalau Huzien ke Perlis, sebelum tidur mesti menangis tanya mana abah? Mulalah ibu nak 'menyinga'. 




Huzein pun memang rajin melayan dia. Maklumlah anak perempuan seorang. Yang bongsu pula tu. Kadang-kadang masa makan, Hana Alesya akan sibuk-sibuk cedokkan lauk ke dalam pinggan Huzein ataupun tanya nak air atau tidak. Memang jaga betullah abah kesayangan dia.










Lately suka sangat suruh Huzien dukung dia ala-ala koala macam gambar di bawah ni.




Nanti ada adik, Huzein kata Hana Alesya dah tak boleh tidur dengan abah sebab abah nak tidur dengan adik. Marah betul dia!

Tuesday, February 11, 2014

Keperluan Ibu & Baby Bersalin Di Hospital

Hari ini saya masih lagi gigih dan gagah ke tempat kerja. Bila perut rasa sakit sikit, mulalah rasa cuak. Adakah sudah tiba masanya? Serius takut! Sudah lupa bagaimana rasanya sakit bersalin. Yang penting memang sakit.

Sebelum sakit yang betul-betul menyerang, mari membuat persediaan ke hospital. Barang-barang untuk ke hospital sudah lama saya sediakan. Kena bersedia lebih awal sebab kelahiran ni sama macam kematian. Tak boleh jangka betul-betul bila tarikh dan masanya.

Saya listkan di sini sebagai panduan. Mana tahu ada yang tertinggal, boleh inform saya ok.

Keperluan Baby (Bilik Bersalin)
Lampin
Baju dan seluar panjang
Barut
Sarung tangan dan kaki
Bedung/Selimut
Tuala
Toiletries (baby oil, minyak telon, bedak, mandian baby dll)

Nota: Barang-barang ni letak dalam satu beg dan diberi kepada nurse sebelum masuk dalam bilik bersalin. Untuk baby pakai selepas dilahirkan. 

Keperluan Baby (Wad)
Lampin (bawa satu pek senang, takut tak cukup)
Baju dan seluar (3 pasang)
Barut (3 helai)
Sarung tangan dan kaki (3 pasang)
Bedung/Selimut - pakai yang disediakan untuk bilik bersalin
Sapu tangan
Baby Wipes
Topi (dipakai semasa balik ke rumah)
Toiletries - pakai yang disediakan untuk bilik bersalin

Keperluan Ibu (Wad)
Baju (2 helai) - pakai semasa pulang, di wad biasanya pakai baju hospital
Skirt/Kain batik (2 helai) - pakai semasa pulang, di wad biasanya pakai baju hospital
Disposable panties
Pad
Nursing Bra
Nursing Pad (kalau perlu)
Stokin (2 pasang)
Selipar
Tuala mandi
Sweater
Tudung (jenis sarung saja, senang)
Toiletries (sikat, pencuci muka, sabun, berus gigi, ubat gigi dll)

Bakul 
Air masak
Termos
Sudu
Cawan
Tisu
Roti
Plastik baju kotor
Plastik untuk isi uri

Dokumen
Buku merah
Kad pengenalan
Kad nikah
GL

Itu saja yang saya ingat. Kalau ada tambahan, inform saya tau. Takut ada yang tertinggal. Terima kasih. 

Monday, February 10, 2014

Mengidam Pepero

Pepero yang sedap! Paling saya suka Pepero Almond. Mulanya adik ipar saya beli di Langkawi dan lepas cuba terus jatuh hati. Masa saya ke Langkawi dulu belum lagi kenal dengan Pepero ni.

Sebenarnya bukan saya yang mengidam nak makan Pepero. Huzein yang mengidam. Macam merajuk pun ada sebab anak-anak habiskan Pepero yang ada. Jadi sebagai isteri yang prihatin (chewah kau!) saya mencari-cari juga Pepero di pasaraya tapi tak jumpa. Ada juga bertanyakan dengan kawan tapi tak ada juga. 

Last sekali teringat kawan yang sama belajar di UiTM, Umi. Dia tinggal di Langkawi! Apa lagi terus hantar message dekat facebook minta tolong dia belikan 2 kotak besar. Alhamdulillah, akhirnya sampai juga Pepero ini di tangan saya. Terima kasih Umi!



Sampai saja terus letak dalam beg, takut terlupa bawa balik. Pepero ni sampai hari Jumaat lepas. Kalau tinggal di office hari Sabtu dan Ahad, rasanya mungkin Kak Ti atau Abang Kus atau Encik Mut yang makan dulu.

Daripada belanja mereka-mereka baik saya bawa balik. Untuk Encik Huzein, selamat menjamu selera!

Friday, February 7, 2014

Saya Seorang Ibu

Boring-boring, saja saya belek blog dan tengok entry lama-lama. Bila tengok gambar anak-anak rasa cepat saja masa berlalu. Anak-anak pun cepat membesar. Macam-macam karenah pun ada. Itu baru 3 orang, bila dah 4 orang nanti lain pula ceritanya.

Gambar ini antara gambar yang saya suka. Lepak-lepak bersama dengan anak-anak sambil tengok permandangan. Ini gambar kami di Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut.


Ini pun gambar di Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut. Layan Hadif lumba lari di tepi pantai.


Layan Haziq main lompat-lompat dalam air. Tak boleh tahan tengok gaya sendiri. Haziq sampai tertutup mulut tengok ibunya yang over.


Terpaksa terjun kolam mandi bersama dengan Hana Alesya sebab masa ni dia masih kecil. Takut nak lepas dia ke dalam kolam sendiri. Bahaya.


Layan Haziq main karom. Bukan pandai sangat tapi memandangkan Haziq pun tak pandai juga bolehlah saya layan dia main.


Orang sibuk nak bergambar, Hadif sibuk nak bercakap. Apa cerita tu Hadif?


Hadif tak larat nak jalan, terpaksa saya dukung dia di belakang. Seronok pula dia.


Gambar ala rockers bersama Hadif. Hana Alesya terkedu tengok ibu.


Gambar candid di Muzium Perak. Anak-anak sangat bising sampai saya kena suruh mereka diam.


Ini gamba paling epik. Hadif mengamuk minta saya belikan keropok tapi saya tak layan.


Gambar pujuk Haziq yang baru kena bebel dengan abahnya.


Jadi tempat bersandar untuk Hadif. Masa ni pun mood dia kurang baik.


Entah apa yang saya sembangkan dengan Hadif sampai begitu rupa saya. 


Bila belek balik gambar-gambar ni nak tergelak pun ada tengok gaya sendiri melayan karenah anak-anak. Itulah saya, seorang ibu!

Baby H Yang Tembam

Gambar scan baby yang paling terkini. Gambar tak berapa jelas sebab baby sangat aktif bergerak. Tak reti duduk diam sampai doktor nak ambil gambar dengan jelas pun susah.

Tapi nampak gambar baby sangat tembam, membesar bagai johan macam ibunya. 


Kenapa baby H? Memandangkan kesemua nama anak saya bermula dengan pangkal huruf H, insyallah baby pun akan dinamakan bermula dengan huruf H juga. Beberapa cadangan nama sudah ada cuma akan dipilih betul-betul selepas baby lahir.

Biasanya saya cari nama di laman web http://name.crazyartzone.com. Dulu-dulu ada juga saya rujuk di dalam buku, tapi entah ke mana bukunya. Cari di laman web lagi mudah, sebab nama baby diasingkan ikut jantina dan pangkal huruf. Makna nama baby juga disertakan. Jadi nak cantum nama pun senang, biar nama yang diberi elok maknanya.

Tuesday, February 4, 2014

Bulan Terakhir Mengandung

Kalau diikutkan tarikh jangkaan bersalin, saya ada lebih kurang 3 minggu lagi. Hati berdebar-debar, takut dan ngeri bila ingat nak bersalin. Maklumlah Hana Alesya tahun ini sudah menginjak 5 tahun usianya. Macam dah lupa bagaimana sakit nak bersalin, tapi yang pastinya memang sakit. Siapa cakap tak sakit memang tipu!

Gambar di bawah diambil masa kandungan berusia 7 bulan lebih. Hampir tak nampak kaki. Sekarang memang dah tak nampak kaki kalau jenguk ke bawah. Terlindung dek besarnya perut. Maklumlah anak-anak saya biasanya lahir besar. Mesti 3kg ke atas. Paling besar, Hana Alesya, 3.6kg. Hasil scan baby pun nampak baby sangat tembam.


Bila baby besar, ibu pun haruslah membesar bagai johan. Kalau orang lain masa mengandung ada yang tidak berselera makan, saya makan tak ada masalah. Boleh makan apa saja. Bila tengok badan semasa mengandung dan bandingkan masa dengan masa sebelum mengandung, rasanya-rasanya boleh tak kembali ke bentuk asal? Ini kalau berpantang betul-betul mahunya kurus lagi ni (ceh, perasan!)



Harap berjayalah menguruskan badan sebab dalam hati bertekad nak berpantang betul-betul. 

Berpantang kali ini saya akan tinggal di rumah mak saya. Haziq, Hadif dan Hana Alesya akan diuruskan oleh Huzein sebab mereka bersekolah. Nak bertungku, berbengkung bagai kali ini tiadalah yang mengganggu. Kalau tidak, baru nak bertungku ada yang minta itu, minta ini. Belum apa-apa, tungku pun dah sejuk. 

Sekarang ni pun banyak keperluan anak-anak diuruskan oleh Huzein. Dialah yang memasak, cuci dan sidai baju, kemas rumah dan banyak lagilah kerja rumah yang dia buat. Nasib baik dia belum lagi bekerja, masih dalam proses akhir menyiapkan thesis. Saya sudah tidak larat. Terima kasih daun keladi!

Bulan terakhir mengandung, saya masih lagi pergi kerja. Itupun kadang-kadang rasa macam paksa diri datang kerja. Malas nak ambil cuti awal sebab ingat nanti boleh habiskan masa lebih banyak dengan baby atau mungkin boleh pergi holiday. Wah, belum apa-apa sudah fikir nak holiday! Dapat cuti 90hari, tolak hari berpantang memang banyak bakinya. 

Harapnya bersalin nanti segalanya dipermudahkan. Saya tiada masalah dan baby pun sihat. Doakan saya.

Monday, January 27, 2014

Restoran Qasar Hadramawt, Bandar Perda

Saya nak share satu restoran makanan Arab yang sedap di Bandar Perda, Bukit Mertajam. Kedai ini diperkenalkan oleh jiran saya di Kulim. Jenuh juga ronda nak mencari kedainya sebab agak tersorok sedikit. tapi bila dah jumpa, dah rasa makanannya, memang berbaloi.

Kalau tak silap saya, tukang masak di restoran ini adalah orang Yaman.



Kali pertama pergi, kami pergi sekeluarga. Menu yang kami pesan adalah Nasi Mandy (1kg) untuk makan sekeluarga dan juga roti yang dicicah dengan kuah ayam (Nama rotinya sudah lupa. Bab bagitau nama makanan ni yang lemah skit ni, suka lupa. Maklumlah urat sudah banyak putus). Rasa memang sedap dan menepati citarasa.


Nasi Mandy, cukup untuk kami sekeluarga makan.



Hadif buat muka boring sebab dia beria nak makan tapi kena tunggu sebab nak ambil gambar dulu.


Anak-anak makan penuh berselera. Habis licin semuanya.

Ok, bye. Nanti kami datang lagi.


Ini kunjungan kali kedua. Kali kedua saya datang bersama Huzein sahaja.




Kali ini saya dan Huzein pesan nasi ala-ala hujan panas ni. Pesan untuk seorang makan, tapi nasinya memang banyak, boleh kongsi berdua.


Hohohoho, roti tak ingat nama. Rotinya sedap tapi intinya bolehla...bolehla...... (seperti kata Jarjit dalam Upin & Ipin).


Kalau pergi malam rasanya lebih seronok sebab di luar restoran ada gerai-gerai kecil dibuka seperti pasar malam. Bagi saya menu-menu di sini lebih sedap dari Restoran Al-Araby yang terletak di Tesco Seberang Jaya.

Selamat mencuba!