Monday, March 2, 2015

Hadiah

Sebenarnya hampir 2 bulan saya sibuk dan tak sempat nak layan apa-apa pun contest. Tapi ada juga sedikit rezeki untuk saya.

Tiket wayang dari Pallas.


Tiket wayang lagi dari Shokubutsu.


Yang ini best, menang Grand Prize untuk peraduan anjuran Vanish. Dapatlah voucher bernilai RM500. Rezeki untuk anak-anak beli barangan Swan.


Ok, itu saja. Bila nak rajin masuk contest semula tak tahulah. Letih kerja, balik rumah letih menguruskan rumah pula. Nak belek borang contest pun tak sempat.

Friday, February 27, 2015

Resepi Kerabu Manggaku?

Hari ni tiba-tiba jadi rajin nak check berapa duit ada dekat Nuffnang. Dan tiba-tiba terperasanlah dekat bahagian Refferals tu keluar website http://www.healthworks.my/healthier-malaysian-recipes.

Oh, kenapa ya?


Bila buka baru tahu ada satu artikel berkenaan 10 resepi sihat di Malaysia terselit Resepi Kerabu Mangga saya. 


Waduh-waduh, malu pun ada. sebabnya saya bukanlah pandai sangat memasak. Kadang-kadang nak masak pun saya buka buku resepi yang ada dekat rumah ataupun google cari resepi.

Apa-apa pun terima kasihlah. Wah, terus bersemangat nak memasak!

Saya Sudah Setahun!

Pejam celik pejam celik sudah setahun umur Hafiy Jazmi. 16 Februari lepas cukuplah setahun buah hati saya ni. Alhamdulillah. Dengan keletah Hafiy yang comel dan menceriakan, dia memang menjadi tumpuan semua. Kadang-kadang dia pun rimas asyik dikerumuni oleh abang-abang dan kakak. Ada masa dia pun tunjuk taring juga. 

Gelagat Hafiy mendodoikan Iron (nama kanggaaro ini Iron; sempena Ironman) suruh tidur. 


Lepas tu Hafiy pula dipaksa tidur.


Hafiy dan mulut di jari berpisah tiada. Memang sudah jadi tabiat Hafiy masuk jari dalam mulut.


Semoga terus membesar dengan sihat dan jadi kesayangan semua. Amin.

Sarapan Di Airport Sebelum Pulang

Alhamdulillah, percutian kami berjalan dengan lancar. Akhirnya masa untuk pulang. Tak seronok sebab kena masuk kerja balik.

Pagi-pagi lagi dalam jam 7.30pagi kami sudah bertolak ke lapangan terbang. Flight balik jam 10.00pagi tapi kami saja pergi awal sebab nak makan dulu di sana. Cari punya cari tempat makan, akhirnya kami decide untuk makan di Lavender. 


Sementara tunggu makanan sampai, wefie sekeping dua dulu.



Kopi Huzein, pergh...ada love lagi.


Anak-anak yang seronok pergi bercuti. Lepas ni kena rajin belajar. Kalau rajin, boleh bawa bercuti lagi.



Haziq pun sibuk nak ambil gambar dengan makanan dia.


Gambar ni lawak, Hadif bergaya seolah-olah nak makan Haziq dengan garpu. Ganasnya!


Ini saya punya. Sedap! Nama sudah tak ingat sebab main order dari menu yang ada.


Hadif, bukan main lagi dia. Padahal dalam pinggan tu separuh saya yang habiskan.


Ini Huzein punya, bihun goreng. Tekak melayu.


Harga makanan di sini, jangan ditanya harganya. Boleh tahan mahal, maklumlah di airport. Sekali-sekala bolehlah.

Lepas makan terus naik flight balik ke Ipoh. Bye-bye Johor!

Singgah Di Restoran Jom Singgah Selalu

Ini adalah antara restoran yang terkenal di Johor. Pulang dari USS, kami makan malam di sini. Orang memang ramai dan makanan pun pelbagai.




Jom order.




Kacang dan otak-otak memnag tak order tapi akan diletakkan di atas meja. Kalau makan baru kena bayar.


Antara yang kami pesan, Lai Chee Kang.


Dim Sum boleh tahan sedapnya. Hana Alesya terlentok mengantuk. Dim Sum sedap pun buat tak tahu.


Kami makan nasi. Lauk yang kami pesan adalah sup daging, udang butter dan ayam lemon.


Hadif pun lentok baik punya. Tak makan pun di kedai. Saya tapaukan nasi ayam untuk makan di bilik.



Saya pun tak tahu apa makanan yang istimewa di Restoran Singgah Selalu. Cuma pesan ikut tekak rasa nak makan apa. Lagipun tengah lapar, semua pun rasa sedap dan makan sampai licin.

Universal Studio, Singapore (Entry Gambar Beribu Juga!)

Sedikit info berkenaan perjalanan kami ke Universal Studio, Singapore (USS) - sebenarnya saya sudah share di entry sebelum ini

Nota: Tiket USS + bas kami beli dengan Syarikat Odyssey. Harga tiket adalah RM175 untuk dewasa dan RM140 (kanak-kanak 4 - 12 tahun). Boleh contact Shikin 018-6667503 untuk tempahan. Sampai di Johor terus ambil dan buat bayaran. 
Bas akan bergerak biasanya dalam jam 7.30 pagi dan bertolak pulang dari Singapore jam 7.00malam. 

Jam 7.00 pagi kami semua sudah bersiap sedia dan tercongok di bawah Tune Hotel. Punyalah ramai orang yang nak naik bas pergi USS. Perjalanan sedikit haru dengan anak yang macam-macam ragam. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Urusan di Imigresen pun berjalan elok walaupun berlari-lari anak kami berenam takut driver bas tunggu lama, maklumlah orang ramai. Yang penting sediakan pasport. Jangan lupa bekalan makanan. 


Yes, finally kami di sini! Rasa lega dan hilang letih perjalanan ke sini. Jom tangkap gambar sekeping dua buat kenangan.



Sebelum masuk, seperti biasa ambil peta dulu.


Tengok-tengok juga kot-kot boleh sewa stroller, tapi malangnya strollernya jenis yang sama dengan Legoland. Tak sesuai untuk Hafiy. Jadi, ibu kendong sajalah Hafiy.


Orang punyalah ramai. Yang datang dari Malaysia pun ramai. Memandangkan Tahun Baru Cina sudah hampir tiba, jadi deko di sini bertemakan Tahun Baru Cina.



Ok, stop bergambar dulu.


Nampak si Kungfu Panda, gigih beratur nak ambil gambar dengannya.


Macam-macam aksi ada. Silalah jangan muntah darah.


Ya, jom kita ke Madagascar. I love to move it, move it!









Istana di belakang sungguh menggamit hati untuk ke sana. Hana Alesya sibuk nak ke istana sebab nak jumpa princes.



Oh, terselit gambar poyo di sini.


Melawat En. Shrek. Tapi tak ada orang di rumah nampaknya.




Jom pergi cari princes di istana sebab Hana Alesya sudah tidak sabar lagi. 




Macam tak ada apa pun.... jom ke tempat lain pulalah.

Ini paling best. Persembahan hebat dengan aksi terjun tiruk di Water World.



Kalau duduk di depan, harus kena simbah air.



Penuh aksikan? Seriau pun ada bila ada adegan tembak-menembak.




Habis show, kami bergambar bersama dengan semua pelakon.


Jalan lagi, ambil gambar lagi sampai lebam. Sampai keluar aksi merepek-repek.





Next tengok persembahan 'The Dance For The Magic Beans'. Anak-anak sukalah sebab kenal karakter kucing itu.





Ini The Donkey Show.


Eh, lalu istana ni lagi. Tapi princesnya tiada.


Dah penat berjalan, kami berhenti berehat untuk makan.



Sesambil tengok show dekat sebelah restoran. 


Halal ye tuan-tuan dan puan-puan. Kami beli menggunakan voucher yang kami beli dari syarikat Odyssey




Habis makan, jalan-jalan lagi, ambil gambar lagi. Rasa macam kaki dah letih berjalan tapi banyak tempat tak explore lagi.






Ini part yang paling teruja anak-anak nak pergi. Termasuklah abah anak-anak. Gaya ambil gambar tak boleh tahan. Saya tak ikut masuk sama sebab kena jaga Hafiy...sob..sob....






Entah apa game yang mereka main entahla.




Tu dia muka orang riang ria lepas keluar dari jumpa Transformers.



Ini dekat luar, beratur tunggu giliran ambil gambar dengan robot Transformers yang super besar.




Kalau tak kenal kereta ni saja sangatlah kan!



Pandai ibu ambil gambar. Gambar cantik boleh buat profile Facebook :P


Next gambar. Jenuh tunggu nak ambil gambar. Benda ni berpusing punyalah laju. Ini gambar elok yang saya dapat ambil.



Ok, yang ini siapa pun tak berani naik. Saya pun seram tengok. Mahunya tercabut jantung, paru-paru dan buah pinggang.



Belon yang super mahal. Tak beli, tumpang main sajalah.



Muntah hijau lagi tengok kami semua bergambar poyo di sini. Ingat nak masuk tapi Hana dan Hadif tak cukup tinggi jadi tak jadi nak masuk. Ambil gambar di luar sajalah.






Gigih suami dan anak-anakku beratur nak main game lagi.




Yang ini tak sempat nak cuba sebab ramai sangat orang beratur nak main.


Last sekali tengok show dari Sesame Street.





Relaks sekejap sebelum keluar balik. Hana Alesya muka letih sangat nampaknya.


Sebelum keluar, di pintu keluar pun sibuk nak bergambar lagi.


Dah keluar pun ambil gambar lagi. Buat kenangan sebab bila tahun lagi nak datang sini pun tak tahulah.






Ok masa untuk pulang. Lambat-lambat nanti kena tinggal bas.



Hafiy melambai dari dalam bas.



Bye-bye Singapore. Ada rezeki kami sampai lagi.