Friday, December 30, 2011

Saya budak baru belajar

Tahun depan Haziq Fahmi dan Hadif Syahmi akan memulakan sesi persekolahan yang baru. Jadi bila dah nak masuk sekolah ni, seperti biasalah kena ambil gambar.

Haziq Fahmi akan masuk Tahun 1. Dah masuk Tahun 1 ni kena belajar berdikari lebih sikit sebab tadika dan sekolah rendah tak sama.


Manis je senyum. Haziq dah biasa ambil gambar di kedai gambar. Jadi, bila ambil gambar kali ni, dia dah tahu apa nak buat.

Hadif Syahmi akan mula masuk tadika. Tahun depan umur dia akan mencecah 4 tahun.

Ini kali pertama Hadif ambil gambar di kedai. Macam-macam kami ajar supaya gambar yang terhasil cantik. Tapi last-last inilah yang terbaik.


Nampak macam sedih, tak rela gitu. Dah ada pengalaman ni, harapnya lain kali bila ambil gambar tak adalah muka sedih macam ni ye. Nak muka ceria dan tersenyum manis.

Thursday, December 29, 2011

Auto City Juru Di Waktu Malam

Kami bertolak dari Ipoh petang tu. Mulanya ingat nak singgah di Zoo Taiping tengok Night Safari. Tapi hujan rintik-rintik terus tak jadi. Saya ajak Huzein singgah di Auto City, Juru. Kononnya nak celebrate anniversary. Dah 7 tahun dah. Huish, rasa macam baru saja kahwin, tiba-tiba anak dah 3 orang.

Punyalah ramai orang dekat Auto City malam-malam macam ni, nak parking pun susah.


Paling best, dekat sini ada banyak booth jual barang. Macam-macam ada. Yang paling banyak dijual adalah beg, baju, kasut dan mainan untu budak-budak.

Dalam bersesak-sesak macam tu, Haziq dan Hadif boleh singgah main mainan.


Menambahkan lagi ramai orang, malam tu sebenarnya ada pertunjukkan kebudayaan sempena Krismas.



Auto City pada waktu malam memang cantik. Di kelilingi lampu-lampu yang berbentuk binatang. Hana Alesya takut-takut bila saya bawa dia dekat dengan dinasour ni.



Huzein masuk ke Factory Outlet Store (FOS). Saya malas nak ikut sama. Jadi, saya duduk di luar dengan anak-anak. Bila nampak satu stall jual aiskrim, saya dengan baik hatinya nak belanja aiskrim. Kalau tak silap aiskrim Swensens. Harga tidak diletakkan. Saya minta tiga aiskrim, 2 perisa vanila dan satu coklat. Bila di tanya harga, terketar saya membayar. Harganya RM9.90 satu.


Wah, anak-anak sila makan hingga ke titisan terakhir ye sebab harganya tersangatlah mahal. Nasib baik sedap.

Memandangkan makan aiskrim mahal, saya terus kenyang. Makan pun share saja dengan Huzein bila kami semua singgah makan di Subway. Oh, romantikla katakan. Maklumlah celebrate anniversary. Gambar tak ambil sebab malas nak keluarkan kamera dan sibuk layan karenah anak-anak.

Tuesday, December 20, 2011

Seoul Garden Terbaik!

Ini merupakan kali ketiga saya makan di Seoul Garden, Auto City Juru. Datang bersama anak-anak ke sini, adalah kali pertama. Sebelum-sebelum ini saya datang bersama Huzein saja.


Kenapa saya suka Seoul Garden? Di sini boleh makan sebanyak mana yang boleh selagi mampu. Siap ada dessert dan yang paling best ada aiskrim. Memang sesuai sangat bawa family makan di sini.

Harga yang dikenakan boleh check DI SINI. Huzein bayar ikut harga student sebab dia ada student card. Hadif dan Hana Alesya free.



Pilihan makanan, tak payah cakap, memang banyak sangat. Entah berapa kali saya ulang ambil udang sebab Hadif dengan Hana Alesya memang suka makan udang.

Ada mee, bihun, makanan laut (udang, sotong dll), ayam, daging, pelbagai jenis ball (fish ball, ketam ball dll) dan sayur-sayuran (termasuk juga cendawan). Lepas tu boleh makan buah-buahan (oren, tembikai, honeydew dll) dan juga dessert. Aiskrim ada 8 perisa aiskrim yang boleh dicuba. Minuman ada yang bergas atau boleh pilih jus dan boleh tambah sendiri.

Anak-anak saya memang teruja sebab makanan kena masak sendiri. Sibuk nak mencuba sama. Di sini boleh masak secara steamboat dan barbeku.



Part yang anak-anak saya paling suka mestilah makan aiskrim. Entah berapa kali ulang makan aiskrim sampai comot-comot.


Menyesal bagi Hana Alesya pakai baju putih sebab habis kotor dengan aiskrim.

Habis makan semua sibuk nak tengok air terjun.


Tengokla gelagat budak-budak yang kenyang ni.


Insyallah akan bawa anak-anak ke sini lagi. Masa tulis entry ni pun terasa-rasa macam nak pergi makan di situ :D

Monday, December 5, 2011

Happy Birthday Opah!

Weekend yang lepas saya sekeluarga balik ke kampung Ipoh. Hajatnya nak balik minggu sebelum ni sebab cuti 3 hari (sempena Awal Muharram) tapi tak jadi. Banyak kenduri yang nak kena pergi.

Kebetulan waktu kami balik ke kampung, hari Ahad tu jatuh pada hari birthday Mak. Jadi tengahari tu kami semua keluar makan-makan di luar. Yang turut serta hari tu termasuklah Mak, Abah, Saya, Huzein, Haziq, Hadif, Hana Alesya dan juga anak saudara saya Imaan dan Uwais yang kebetulan memang ada dekat kampung.

Haziq request nak makan Pizza Hut. Macam birthday dia pulak. Jadi kami semua ke Pizza Hut.


Dapat cuba makan pizza baru yang kaya dengan cheese ni. Sedap, tapi muak tak boleh makan banyak-banyak.


Inilah gelagat anak-anak saya dan anak-anak saudara yang melebih-lebih dari orang yang celebrate birthday.







Huru-hara jugalah Pizza Hut dibuatnya. Budak-budak ni yang lebih, buat macam birthday sendiri.


Tak beli pun kek untuk mak. Cuma makan-makan saja. Apapun untuk mak semoga panjang dan dimurahkan rezeki. Bertambah lagi cucu pun kira rezeki juga tu. Habihla tunggang-langgang rumah bila ramai-ramai sekali balik. Happy Birthday Mak!

* gambar tak cantik sebab pakai kamera saya :D

Friday, December 2, 2011

Pelik, kenapa ni?

Tengok sorang-sorang macam pelik je muka masing-masing.....




Rupa-rupanya masing-masing tengah asyik sebab saya hujung minggu kadang-kadang mengambil 'kontrak' cuci telinga anak-anak.




Asyik tu, sampai boleh meleleh air liur dibuatnya :P

Thursday, December 1, 2011

Ombak Rindu


Sejak dengar OST Ombak Rindu di TV saya teruja sangat nak menonton filem ini. Saya bukan peminat Maya Karin, Aaron Aziz atau Lisa Surihani. Tapi jalan cerita filem ini macam best sangat.

Hari ini merupakan hari pertama filem Ombak Rindu ditayangkan. Kalau boleh, hari ni juga saya nak pergi menonton. Tapi, biasalah ada banyak komitmen lain, niat terpaksa disimpan dulu. Insyallah, saya akan menonton filem ini pada hari Selasa, 6 Disember 2011 depan. Saja ambil cuti nak pergi dating dengan Huzein.

Harap-harap ceritanya best.

Wednesday, November 30, 2011

Hari Minggu, Hari Bersama Keluarga

Bermulanya cuti sekolah, bermulalah acara makan kenduri yang banyak sangat. Tapi saya tak dapat hadir kesemuanya. Pada yang saya tak dapat pergi, mohon ampun banyak-banyak.

Hari Sabtu lepas saya ke kenduri adik kawan Huzein di Bandar Laguna Merbuk, Sungai Petani.


Anak-anak pakai baju sedondon warna coklat.


Kenduri diadakan di dewan. Tepi kolam renang lagi. Memang meriah. Makanan pun sedap-sedap.



Sebelum balik, singgah tengok kolam ikan di luar dewan sekejap.


Hari Ahad ada 4 kenduri yang sepatutnya kami pergi, tapi pergi dua sahaja. Satu berdekatan rumah mak saya dan satu lagi kenduri sepupu saya di Seberang Jaya. Saya terlupa nak ambil gambar anak-anak yang pakai sedondon warna merah. Sibuk bertanya khabar dengan saudara mara.

Hari Isnin, saya masih lagi cuti bersempena Awal Muharram. Mulanya ingat nak duduk berehat di rumah. Tapi tiba-tiba datang idea nak bawa anak-anak tengok wayang. Huzein setuju saja. Haziq dan Hadif pilih nak tengok Puss In Boots. Tapi dalam hati berdoa, harapnya anak-anak tak buat perangai dalam panggung wayang.

Kami ke Kulim Landmark Central. Tengok wayang di Big Cinemas. Saya beli tiket 2 dewasa dan 1 kanak-kanak. Hadif dan Hana Alesya tak perlu bayar. Nasib baik tak ramai orang yang menonton, dapatlah satu kerusi extra untuk kami. Lepas beli tiket, kami makan dulu di food court. Seronok tengok anak dara sorang ni yang pandai berdikari, nak makan sendiri. Habis pula tu makanan yang dimakan.


Lepas makan saya dan Huzein bawa anak-anak ke toilet. Kasi buang apa yang patut. Takut nanti dalam panggung sibuk nak pergi toilet pula. Bila semua dah ok, saya beli pop corn dan minuman.

Sempat juga kami bergambar di depan panggung.



Seronok Hana Alesya, siap 'peace' lagi. Ini merupakan kali pertama Hana Alesya menonton wayang. Haziq dan Hadif dah beberapa kali kami bawa.




Lega bila di dalam panggung anak-anak tak buat perangai. Haziq dah biasa, jadi dia memang tumpu perhatian tengok cerita Puss in Boots ini. Haziq pun tak banyak karenah, cuma dia tak pandai kontrol suara. Kuat betul bila bercakap. Hana Alesya memang budak baik. Duduk diam saja di atas riba saya.

Setengah jam sebelum cerita Puss in Boots habis, Hana tertidur.

Habis tengok wayang, Haziq dan Hadif ajak main boling. Saya dah malas nak main. Tapi bila tengok anak-anak yang bersungguh-sungguh sangat ni, terus saya mengalah. Bayaran adalah RM12 untuk 3 game.



Haziq mulanya nak baling bola 13. Berat tu, suruh dia tukar bola 8.



Hana Alesya menangis (dengan kuat sekali) sebab nak main sama. Ini lagi seorang suka mencuba perkara baru. Lansung tak reti takut.


Bagi keropok pun tak mahu. Bila Abah pujuk kata kena tunggu giliran barulah ok sikit.


Gigih tu nak angkat bola boling sendiri. Padahal bola tu tu skit lagi sama berat dengan dia.




Nasib baik Hadif Syahmi duduk diam sambil makan keropok. Kalau tidak dialah yang banyak songeh.



Banyak bola yang masuk longkang dari terkena pin boling. Tak apalah, asal anak-anak happy. Kalau baik, lain kali Ibu belanja lagi main boling.

Habis main, kami pergi beli dinner dan terus balik rumah. Hari tu saya tak masaklah, cuma pagi tu je saya buat sarapan. Lega dan happy!