Friday, May 27, 2011

CH: Big Red Strawberry Farm

Kami semua ke Big Red Strawberry Farm atas saranan orang Cameron Highlands juga. Huzein bersembang dengan penduduk tempatan dan bertanya di mana tempat yang seronok untuk dilawati, dia mencadangkan ke Big Red Strawberry Farm.

Masuk ke sini adalah percuma. Tempatnya sungguh bersih dan terjaga rapi. Mula melangkah kaki ke sini saya cukup kagum melihat sayur-sayurannya yang tumbuh meriah sekali.




Cukup menjadi sayur-sayuran di sini. Bayangkan kalau di rumah, nak makan saja terus petik.

Bunga-bunga di sini pun cukup cantik. Segar-segar belaka.



Antara tarikan lain di Big Red Strawberry Farm adalah buah anggur. Walaupun tidak selebat mana, tapi sekurang-kuranya ada juga buah.


Anak-anak saya tak kira di mana happy saja! Gambar diambil atas permintaan Haziq.



Yang paling best di sini tentulah strawberinya. Di tanam di dalam pasu kecil, nampak lebih kemas dan tersusun.




Di sini anda boleh petik strawberi dengan bayaran RM40 untuk sekilo. Kalau mahu setengah kilo pun boleh. Saya ambil peluang ini untuk beri pengalaman baru pada anak-anak. Saya petik strawberi bersama Haziq Fahmi.



Huzein petik bersama Hadif Syahmi.



Hana Alesya tak pandai pegang gunting lagi, jadi tak payahla...hehehehehe. Kami ambil dalam setengah kilo sahaja.


Hadif Syahmi sibuk berlakon ala model strawberi.



Lepas tu sibuk tunjuk pada Haziq. Haziq pun berlakon konon-konon kagum. Macam-macamla budak-budak ni.


Eh, ada lagi aksi berlakon ni. Ingatkan dah habis. Haziq sampai buat muka boring.


Selain strawberi, boleh juga petik tomato ceri di sini. Harganya lebih murah iaitu RM5.00 untuk sekilo kalau tak silap saya.

Banyak juga produk berasaskan strawberi yang dijual di sini termasuklah jem dan strawberi kering.


Di sini juga ada tempat permainan untuk budak-budak. Dan biasalah, kalau nak main mesti kena beli token. Bukan murah RM2.00 sekali main. Boleh bankrup ibu dengan abah.


Sebelum ibu dan abah jatuh muflis, jomlah kita berhenti rehat dulu sambil-sambil makan dan minum. Kami order yogurt strawberi, aiskrim strawberi dan aiskrim goreng.


Aiskrim goreng disini memang terbaik. Sedap dan harganya RM3.90.




Makanan sikit haruslah dikongsi-kongsi ya supaya semua dapat merasa.


Habis makan, kami turun ke bawah untuk keluar dari situ. Singgah sekejap di kolam ikan. Habis biskut dalam beg saya budak-budak ni jamu ikan makan.



Dalam nak turun tupun sempat lagi main-main dekat tangga. Memang tak reti penat budak-budak ni.




Saya je yang semput mengejar. Aduh, barulah rasa diri ni semakin tua!

2 comments:

Anonymous said...

wow... x sabarnya nk pegi Cameron Highlands... akak, boleh tak bagitau sy tempat2 yg best di cameron... 17hb Mei sy pegi.. hotel dah tempah.. ehhehe

Aishah Megahasz said...

Ladang Teh Boh & Big Red Strawberry Farm paling seronok untuk dilawati.