Tuesday, August 23, 2011

Hari Ke 23 Puasa

Tahun ini merupakan tahun pertama Haziq Fahmi berpuasa penuh. Dan alhamdulillah sehingga hari ini dia sudahpun berpuasa 22 hari penuh. Sehari yang tertinggal tu akibat hari cuti duduk di rumah bersama Tok. Biasalah kalau duduk dengan Tok ni, kesian lebih jadi habislah puasa hari itu.

Tengok semangat Haziq Fahmi berbuka puasa. Ambil ayam goreng yang paling besar sekali.



Bila dah gigih berpuasa ni, saya tengok badan dia susut. Nampak kurus. Kesian pulak saya.

Ada yang bertanya pada saya kenapa ajar awal sangat anak berpuasa. Saya rasa tak terlalu awal. 6 tahun umur yang cukup elok. Kalau bukan sekarang, bila lagi? Alhamdulillah Haziq semakin membiasakan dirinya dengan puasa walaupun pada awal-awal puasa tu dia merengek-rengek lapar. Cuma tinggal seminggu lagi saja. Harapnya dia masih bersemangat berpuasa.

2 comments:

AkmaFaizal said...

Alhamdulillah..tahniah Haziq. Insya Allah, next year puase penuh ni. hehe :)

Saye pun dh start ajar anak2 puase. Alhamdulillah tahun ni lebih baik dari tahun lepas derang berpuase lagipun tahun ni saye dok umah. last year dok ngan pengasuh, tak banyak anak2 puase sebab kesian...kecik lagi la...kadang2 terasa saye ni mcm kejam plak, tp kadang2 bile pk positif...bila lagi nak ajar derang berpuasa kan...Anak2 pun seronok je derang berpuasa walaupun masing2 nampak makin susut & kurus.takpe puase sebulan je, 11 bulan lagi boleh makan ye tak..hehe ;)

Aishah Megahasz said...

Akma: Alhamdulillah sampai habis puasa ni dia berjaya puasa 29 hari dan satu hari lagi tu kira halfday.

Hm..maybe lepas ni boleh tulis tips galakkan anak berpuasa :D