Tuesday, September 20, 2011

Bercanda Di Pasiran Pantai

* Lama sungguh tak update blog. Sibuk memanjang.

Lepas berjalan-jalan di Muzium Perak, saya sekeluarga terus ke Swiss Garden Damai Laut. Kalau baca blog saya mesti orang cakap, tak ada tempat lain nak pergi ke? Sesungguhnya bercuti di Swiss Garden Damai Laut adalah sangat relaks. Nak tahu apa yang best sangat, silalah berkunjung di sana.

Di sana, kami banyak habiskan masa di pantai. Anak-anak saya memang suka dengan aktiviti main pasir. Masa nilah nak tengok kreativiti masing-masing.





Masa nilah boleh layan anak-anak main.





Boring main pasir, boleh mandi laut. Mandi puas-puas sampai hitam legit kulit.




Tengok Hana Alesya yang sangat enjoy main air. Langsung tak takut walaupun airnya dalam.


Bila hari menginjak senja, boleh tengok matahari terbenam. Permandangan yang sungguh cantik.



Mulanya malam tu Huzein rancang nak bawa kami semua pergi memancing. Tapi bila dengar cerita salah seorang staf tentang penunggu pokok besar di kawasan pantai, terus saya kata pada Huzein, pergi pagi esok sajalah. Ngeri tau!

Jadi pagi-pagi keesokkan harinya, kami semua turun lagi sekali ke pantai. Permandangan di pantai pada waktu pagi sungguh nyaman dan tenang.



Ok, aktiviti pagi itu adalah memancing. Memancing ye kawan-kawan, tapi dengan tali pancing saja, tanpa batang pancing. Gigih betul Huzein ni. Anak-anak teruja betul tengok abahnya nak memancing. Perkara tak pernah buat, terujalah budak-budak ni.





Hadif suruh saya diam, takut ikan tak makan umpan.


Anak-anak menunggu penuh kesabaran. Tengokla muka budak-budak ni yang masam tak mandi.



Hadif sempat melemparkan senyuman manis. Er, manis ke? Muka ada air liur basi ni.


Sekian lama menunggu ikan seekor pun tak dapat. Kalau ada yang makan umpan pun tak sempat tarik ke atas dah jatuh semula ke laut. Teknik memancing salah.



Saya boring menunggu, beredar dari situ tengok-tengok permandangan sambil ambil gambar. Hana Alesya pun ikut sama.


Dan diikuti oleh Hadif. Tinggal Huzein dah Haziq saja yang masih lagi gigih nak pancing ikan.




Hadif dah tak kisah pasal pancing ikan. Makan biskut lagi best kata dia.


Hana Alesya dah sibuk ajak mandi. Siap suruh pakaikan dia pelampung tangan.


Saya ajak Huzein bawa anak-anak ke kolam renang untuk mandi-manda. Sesungguhnya aktiviti memancing adalah sangat bosan dan sesuai untuk orang-orang yang sabar sahaja.

2 comments:

Fara said...

aww.. nice sgt aktiviti uols! i plak seram nk pi pantai .. kalau pegi pon tgk2 dari jauh jek ..

#erkk.. salu silent reader jek.. suka tgk u punyer babywear collection :p

Aishah Megahasz said...

Fara: Seronok pergi pantai sebab budak-budak boleh main pasir.

Sekarang dah tak mengendong anak dah. Anak dah besar. Tunggu next baby kalau ada rezeki. Oh, I miss babywearing :(