Monday, January 27, 2014

Restoran Qasar Hadramawt, Bandar Perda

Saya nak share satu restoran makanan Arab yang sedap di Bandar Perda, Bukit Mertajam. Kedai ini diperkenalkan oleh jiran saya di Kulim. Jenuh juga ronda nak mencari kedainya sebab agak tersorok sedikit. tapi bila dah jumpa, dah rasa makanannya, memang berbaloi.

Kalau tak silap saya, tukang masak di restoran ini adalah orang Yaman.



Kali pertama pergi, kami pergi sekeluarga. Menu yang kami pesan adalah Nasi Mandy (1kg) untuk makan sekeluarga dan juga roti yang dicicah dengan kuah ayam (Nama rotinya sudah lupa. Bab bagitau nama makanan ni yang lemah skit ni, suka lupa. Maklumlah urat sudah banyak putus). Rasa memang sedap dan menepati citarasa.


Nasi Mandy, cukup untuk kami sekeluarga makan.



Hadif buat muka boring sebab dia beria nak makan tapi kena tunggu sebab nak ambil gambar dulu.


Anak-anak makan penuh berselera. Habis licin semuanya.

Ok, bye. Nanti kami datang lagi.


Ini kunjungan kali kedua. Kali kedua saya datang bersama Huzein sahaja.




Kali ini saya dan Huzein pesan nasi ala-ala hujan panas ni. Pesan untuk seorang makan, tapi nasinya memang banyak, boleh kongsi berdua.


Hohohoho, roti tak ingat nama. Rotinya sedap tapi intinya bolehla...bolehla...... (seperti kata Jarjit dalam Upin & Ipin).


Kalau pergi malam rasanya lebih seronok sebab di luar restoran ada gerai-gerai kecil dibuka seperti pasar malam. Bagi saya menu-menu di sini lebih sedap dari Restoran Al-Araby yang terletak di Tesco Seberang Jaya.

Selamat mencuba!

Thursday, January 16, 2014

Petik Rambutan

Baru teringat nak share di dalam blog gambar yang saya ambil masa kami di kampung mengutip rambutan. Pokok rambutan di depan rumah mertua saya. Walaupun kecil, tapi buah lebat bukan main. Seronok anak-anak kutip rambutan yang dikait Huzein. 


Tengok tu, bestkan? Lagi best sebab lepas petik terus makan.


Tak boleh nak compare dengan pengalaman petik strawberi di Cameron Highlands/Australia sebab buah rambutan ini percuma sahaja. Tak perlu bayar apa-apa. Sedap dan percuma, kombinasi terbaik!

Awal Pagi

Wajah anak-anak saya di awal pagi selepas bersiap untuk ke sekolah. Pagi-pagi memang saya kalut sedikit sebab kena siapkan baju sekolah mereka, siapkan pakaian untuk kelas mengaji Haziq di waktu petang, siapkan pakaian Hadif dan Hana Alesya untuk transit petang di Tadika dan siapkan sarapan yang juga akan menjadi bekal Haziq ke sekolah! Pergh.... memang tak cukup tangan. Nasib baik ada Huzein membantu.

Berpantang nanti saya bercuti, Huzein yang akan uruskan anak-anak. Siap sedialah semua, abah garang tau! Hehehehe.......




Hana Alesya tak reti duduk diam ambil gambar. Ada saja aksi yang dibuatnya. Itu belum complete pakai uniform Tadika sebab tudung belum pakai. Nak bertolak ke Tadika baru pakai sebab kalau pakai awal, masa makan mesti terkena makanan.

Semoga anak-anak ibu rajin belajar, jadi anak yang soleh/solehah dan disayangi semua.

Thursday, January 9, 2014

Hana Alesya Mula Bersekolah

Tahun ini Haziq sudah masuk darjah 3. Tak ada banyak perubahan, cuma sekarang dia bersekolah pagi sahaja. Hadif pun tak banyak perubahan dan masih di tadika yang sama.

Cuma tahun ini Hana Alesya sudah mula bersekolah. Umur 5 tahun baru masuk tadika. Tadika pun sama dengan Hadif.  Memang bersemangat nak ke sekolah, lebih-lebih lagi bawa beg baru. Nasib baik tak demand nak beg princess bagai. Beg pun, beg yang saya dapat hadiah dari peraduan. Jimat belanja!




Macam-macam gaya dia beri bila saya nak ambil gambar. Yang pastinya memang manis sebab pakai tudung. Saya pun bekalkan tudung lain di dalam beg untuk pakai sehingga petang. Sudah boleh belajar pakai tudung sedikit demi sedikit. Baju-baju Hana Alesya pun kebelakangan ini saya beli yang berlengan panjang.

Semoga dia rajin belajar.

Friday, January 3, 2014

Hadiah Penutup 2013

Hadiah menjadi semakin ciput kerana diri telah diserang penyakit pemalas. Ada masa lapang, tidur sajalah kerja saya. Kalau dulu bersengkang mata isi borang peraduan tengah malam buta pun tak ada masalah.

Ok, ciput pun nak update juga. Ini dari peraduan kedai buku Popular. Dapat hadiah saguhati saja, beg shopping. Tapi 2 kali nak pergi collect begnya tak ada. Sekali tu begnya sudah habis (saya rasa dicilok oleh staf di situ). Kali kedua senarai pemenang ada dengan orang lain dan orang lain itu sudah balik kerja. Marah ni tau! Nak dapat beg pun susah. Kalau TV, kereta, rumah, HP bla...bla...bla...saya bolehlah sabar. Tapi kena sabar jugalah. Bising-bising pun dapat penat saja. 


Hadiah saguhati atas nama saya dan Huzein untuk Peraduan Cornetto. Hadiahnya belum sampai.




Baucar Poh Kong RM1,000 dari Peraduan Milo. Belum sempat pergi tebus lagi. Hajat di hati nak dapatkan rantai tangan. 



Cek bernilai RM100 dari Peraduan Johnson's Baby Cooling Gel Lotion. Ini untuk saya. Atas nama Huzein pun ada juga.


Itu saja! Harapnya tahun depan penyakit pemalas sudah pergi jauh-jauh. Harapnya juga boleh menang hadiah lagi best. Amin.

Rezeki Dari Nuffnang

Cukup saja RM50 lebih terus gatal tangan nak cash out. Tak tunggu-tunggu dah. 


Sikit saja pun. Orang lain dapat RM500 lebih tak kecoh pun. Tapi tak kira, nak tunjuk juga! Kali ni tak ada plan nak belanja anak-anak makan sebab ibu tengah sesak habiskan duit untuk sekolah anak-anak semua. Sekian.

Australia: Dari Kangaroo Island Ke Victor Habour

Ini semasa kami dalam perjalanan ke Victor Habour.  Huzein kata, permandangan macam dekat New Zealand. Memang cantik!





Sudah sampai. Sampai saja anak-anak tengok tempat fun fair ni. Nasib baik tak buka lagi, kalau tidak parah.





Singgah main dekat sini sudahlah ye! Free.







Keretapi yang di bawa oleh kuda sampai. Kalau nak ronda-ronda di pulau seberang sana, boleh naik keretapi ini. Tapi ada waktu tertentu.



Singgah tengok kuda dulu.


Kuda pun malas nak layan.


Itulah pulau yang saya maksudkan. Nak pergi ke sana boleh naik keretapi yang di bawa oleh kuda ataupun berjalan kaki.






Jauhnya! Kami berjalan kaki sampai ke sana.



Letih tau! Tapi jalan jugalah, bukan ada orang nak dukung.




Anak-anak saja yang tak reti penat.




Penat berjalan boleh berhenti rehat sekejap.


Kalau tak larat juga boleh minta abah dukungkan. Saya? Gemuklah siapa sudi nak dukung.


Sampai saja terus posing-posing ambil gambar. 





Memandangkan saya sudah letih, saya lepak-lepak saja. Huzein dan anak-anak meneruskan perjalanan dengan harapan dapat tengok peguin.












Tapi sayang, bayang peguin pun tak nampak. Jadi mereka semua pun berpatah balik ke tempat saya menunggu. Ambil gambar barang sekeping dua lagi dan marilah kita berjalan pulang.









Anak-anak sibuk minta syiling sebab nak buang ke dalam Wishing Well.


Hadif sambil buang duit, mulut terkumat-kamit berhajatkan PS4.



Kekonon happy, tapi sebenarnya saya nak angkat tangan pun dah tak larat.


Ada lagi aksi dari anak-anak. Saya sudah lari masuk ke dalam kereta.



Bahagianya hidup!