Tuesday, January 27, 2015

Jalan-Jalan Cari Makan Di Ipoh

Masuk blog sambil sapu-sapu sawang. Sibuk mengalahkan Pengarah padahal kerja tolong Pengarah saja :P

Jom cerita yang seronok-seronok dahulu. Sebab bila sesi persekolahan bermula, maka yang seronok-seronok sudah berakhir. Kalut tiap-tiap pagi.

Sebelum cuti sekolah berakhir kami sekeluarga pulang ke rumah mertua di Ipoh. Kali ini kami jalan-jalan cari makan di Ipoh. Dapatlah saya merasa beberapa makanan di gerai popular di Ipoh. Orang memang ramai sebab masih dalam cuti sekolah. Kami ke Medan Selera Taman Kanak-Kanak.


Abang dan kakak sibuk nak mengempeng dengan adik. Adik sampai kadang-kadang rimas.


Antara yang kami cuba adalah Popiah S.S. Ali.


Itu dia, rasa boleh tahan sedap.


Satay Endut juga antara makanan yang popular di medan selera ini. Tabik untuk abang baju merah. Nampak pembersih orangnya dan kerja sangatlah teratur.


Sate antara kegemaran kami sekeluarga. Makan puas-puas sebab memang order banyak.Lepas makan boleh ronda-ronda di Gerbang Malam yang terletak bersebelahan dengan medan selera. Lebih kurang macam Up Town. Macam-macam ada dijual di sini.Esoknya kami singgah makan tengahari di Restoran Kampung Ipoh. Memandangkan kami datang waktu tengahari, hidangan yang ada adalah nasi campur. Lauk pauk memang banyak dan sedap-sedap. Steamboat & grill rasanya waktu malam sahaja yang ada.


Hafiy sabar menanti ibu suapkan makan.
Lepas makan tengahari, Huzein bawa kami ke Majid Cendol. Saya tak menolak maklumlah cendol memang antara kegemaran saya.


Suasana di dalam kedai. Seronoknya kedai ini dikunjungi oleh pelbagai bangsa.Yum....yum.....saya makan  ini termasuk anak-anak punya yang tak habis makan.


Lepas tu, mata pun sedikit demi sedikit menjadi layu sebab mengantuk kekenyangan.


Hadif comel buat mulut fish.Haziq dan Hana berlakon ambil gambar. Last-last ABC tak habis. Nasib baik beli satu saja.


Kalau singgah di Ipoh silalah ke kedai-kedai tersebut. Berbaloi!

1 comment:

anamizu said...

wahhh besnya kak mkn2! popia basah sdapnye! halamak sate! adehh laparrr T___T hehehe